sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Colm Tóibín: Brooklyn

Brooklyn
Julkaistu 2009, suomennos 2011
313 sivua.

Irlantilainen Colm Tóibín on kirjallisuuden alan monitaituri ja tuttu kommentaattori ja kriitikko myös Irlannin pankkikriisin osalta. Olen jo jonkun aikaa halunnut tutustua Tóibínin tuotoksiin ja valinta oli nyt sikäli helppo, että romaaneista häneltä on suomennettu vain tämä Brooklyn. Brooklynin tapahtumat sijoittuvat osittain Tóibínin omaan kotikaupunkiin Enniscorthyyn.

1950-luvun Enniscorthyssä Eilis Lacey opiskelee kirjanpitäjän ammattia varten ja elää työttömänä äitinsä ja siskonsa Rosen luona. Työtilanne Irlannissa on huono ja perheen pojat ovat joutuneet muuttamaan meren toiselle puolen Englantiin ja he ja Rose elättävät äitiään ja siskoaan. Eilis saa töitä yhdeksi päiväksi viikosta hyvin tarkan ja luokkatietoisen neiti Kellyn kaupasta, joten pienillä taskurahoillaan Eilisilläkin olisi varaa käydä joskus ulkona ystäviensä kanssa. Sitten Eilisin perhe järjestää papin isä Floodin avustuksella hänelle työpaikan Brooklynistä ja Eilis tietää, että hänen on pakko lähteä, omista toiveistaan huolimatta.

Rankan laivamatkan jälkeen Eilis asettuu Brooklyniin. Hän asuu vuokrahuoneessa vanhemman naisen talossa ja tutustuu talon muihin asukkaisiin, jotka ovat nuoria naimattomia naisia kaikki. Omistaja rouva Kehoe pitää 1950-luvun tyylisesti tiukkaa kuria talossaan. Työhönsä Bartoccin tavaratalossa Eilis on hieman pettynyt, koska hän pääsee vain myyjäksi ja havettaan kirjanpitoa varten pitäisi opiskella pari vuotta. Sinnikkäästi Eilis kuitenkin käyttää vähät vapaa-iltansa kursseilla ja tapaa vähän ajan kuluttua kiinnostavan miehenkin, jonka kanssa asiat menevät hitaasti vakavampaan suuntaan. Kun Eilisin elämä Brooklynissä alkaa olla uomissaan, tulee suru-uutisia kotoa Irlannista. Paluu kotiin pakottaa Eilisin taas valitsemaan, että mitä hän elämältään haluaa.

Yleensä en niin pidä tämän tyyppisistä suhteellisen hitaasti etenevistä kuvauksista, mutta nyt oli kohdallaan sekä lukufiilis että Tóibínin kirjoitustyyli ja Brooklyn oli oikein hyvää ajanvietettä. Tämän kirjan kautta tutustutaan hyvin läheisesti Eilisiin ja tämän elämään ja Tóibín herättää myös hienosti 1950-luvun elämään kirjansa sivuilla. Tapahtumat ovat aika pieniä ja arkisia ja Eilisin elämä soljuu hitaasti eteenpäin lukijan seuratessa näitä kaikkia hänellä eteen tulevia valintoja.

Brooklynissä käsitellään myös isoja asioita kuten siirtolaisuutta, rotusortoa ja ennakkoluuloja, mutta hyvin vähäeleisesti ja pienessä mittakaavassa Eilisin silmin. Eilisin omat tunteet eivät kuitenkaan tule aina kovinkaan selviksi ja siksi monessa kohtaa Eilisin valinnat mietityttävätkin. Muun muassa elämänsä miehistä en vieläkään oikein tiedä, että välittikö Eilis todella kummastakaan. Loppuratkaisuun toivoin pitkään, että Tóibín toisi mukaan jonkun koukun, joka antaisi Eilisille lisää valinnanvaraa. Irlannin katolinen usko kun on vahva taustavaikuttaja ja sitoo suoraan Eilisin kädet, joten loppu on hyvin selvä jo pitkään, jos mukaan ei tuoda sitä yllätyselementtiä. Eilisin tunteettomuus jäi sen verran harmittamaan, että lopulta loppuratkaisu tuntuikin ihan oikeutetulta, itse kun olisin toivonut jutun menevän toisin.

Oli vaihteeksi oikein piristävää lukea tälläinen hiljainen, vähäeleinen ja taidokas tarina, jossa ei turhaan alleviivata asioita, vaan lukijallekin jätetään tilaa. Toinen samantyyppinen ei kuitenkaan menisi nyt ihan heti ja tämäkin tarina pidemmän kaavan mukaan kerrottuna varmasti olisi kääntynyt tylsäksi.

Colm Tóibín (fiktio)
  • The South (1990)
  • The Heather Blazing (1992)
  • The Story of the Night (1996)
  • The Blackwater Lightship (1999)
  • The Master (2004)
  • Mothers and Sons (2006)
  • Brooklyn (2009) - Brooklyn (2011)
  • The Empty Family (2010)

Colm Tóibín Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Brooklynistä ovat kirjoittaneet myös mm. P. S. Rakastan kirjoja, Kiiltomato, Helsingin Sanomat, Kirjava kammari ja Luetut, lukemattomat

5 kommenttia:

  1. Minulle tämä oli yksi viime vuoden parhaimpia lukukokemuksia!

    VastaaPoista
  2. Minullekin tämä oli viime vuoden kirjallisia kohokohtia. Hieno kirja. Toivottavati Tóibínia suomennetaan pian lisää.

    VastaaPoista
  3. Minä kun yleensä pidän vauhdikkaammista tarinoista, niin tämä ei suosikkien joukkoon nouse, mutta mielelläni lisää Tóibínia lukisin kyllä myös. Katselin vaan tuossa Tóibínin kirjalistan kanssa, että mukana oli yllättävän monta eri kustantajaa, joten se saattaa tehdä käännösoikeuksien hankkimisesta hankalampaa.

    VastaaPoista
  4. Minä aloitin tätä ja hyydyin alkumetreille kai juuri tuon verkkaisuuden tähden. Ei niin että kirjassa olisi ollut vikaa, lukufiilis vain oli väärä. Ehkä joskus palaan tähän, kun tulee otollinen hetki.

    VastaaPoista
  5. Tóibínin tyyli ei varmasti sovi kaikille, eikä juttu oikein vauhdikkaamaksikaan missään vaiheessa muutu, mutta minä kuitenkin taisin pitää eniten Eilisin Enniscorthyyn paluun jälkeisestä ajasta.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...