sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

MaryJanice Davidson: Undead and Uneasy & Undead and Unworthy

Undead and Uneasy - Undead 6
Julkaistu 2007, 272 sivua.

Undead and Unworthy - Undead 7
Julkaistu 2008, 240 sivua.

MaryJanice Davidsonin vastahakoinen vampyyrikuningatar Betsy on vihdoin menossa naimisiin kuninkaansa Sinclairin kanssa pitkien suunnittelujen jälkeen Undead-sarjan kuudennessa osassa. Davidsonin mukaan kuudes osa päättää ensimmäisen tarinakokonaisuuden ja osat 7-9 ovat oman trilogiansa Undead-sarjan sisällä. Minä en kuitenkaan juuri huomannut eroja tarinoissa näissä kahdessa, mutta ehkä se trilogian juoni erottuu sieltä sitten seuraavissa osissa.

Uneasy-kirjassa hääsuunnitelmat ovat loppusuoralla ja tyypilliseen morsiamen tapaan Betsy ei ota asioita kovin rennosti. Kiistaa tulee pienemmistä ja isommista asioista, varsinkin kun Sinclairin vampyyrimaailmassa he ovat jo olleet pitkään naimisissa, joten ylimääräinen maallinen siunaus ei hänelle kauheasti merkitse ja uskonto ja vampyyrit nyt eivät muutenkaan sovi yhteen. Normaalisti Betsyn talo on täynnä väkeä, siellä asustelee ihmis- ja vampyyriystävien lisäksi aave, riiviövampyyri ja ihmissusi. Yhtäkkiä kaikki kuitenkin tuntuvat keksivän muuta ajanvietettä tai muuten vaan katovat, joten pian Betsy on yksin suuressa talossaan. Aivan yksin Betsy ei kuitenkaan ole, koska ikävän ja hyvin omituisen onnettomuuden takia Betsy saa vauvan hoidettavakseen. Omaan erilaiseen tapaansa Betsyn pitää selvitella mihin Sinclair ja muut ovat oikein kadonneet, koska eihän häitä voi pitää ilman sulhasta.

Unworthyssa Betsy on onnellinen avioliitossaan kunnes hänen äitipuolensa Antonia alkaa aaveena ilmaantua Betsyn talolle ja aina mahdollisimman huonoilla hetkillä. Aaveet ovat ennenkin hakeneet Betsyltä apuja asioidensa viimeistelyyn, mutta Antonia ei ole yhtä helppo eikä ole lähdössä minnekään. Lisäksi entisen kuninkaan eläimelliselle tasolle kiduttamat riiviövampyyrit havahtuvat tietoisuuteen ja ottavat kostonhimonsa kohteekseen nykyisen hallitsijansa Betsyn, joka on jättänyt heidät koiratarhan tyyppisiin oloihin. Betsy taas on löytänyt uusia voimia itsestään ja yrittää opetella hallitsemaan niitä ja tämä hermostuttaa muita.

Sarjan viides osa Unpopular oli mielestäni tähänastisista huonoin, joten odotukset eivät oleet kovin korkealla jatkon suhteen ja pidinkin hieman enemmän taukoa ennen kuin teki mieli jatkaa taas Betsyn matkassa. Onneksi kuitenkin Davidson parantaa nyt juonen vetovoimaa ja kutonen ja seiska ovat taas hyviä kirjoja. Uneasyn kanssa oli kyllä hieman siinä ja siinä välillä, että käykö juttu tylsäksi, kun Betsy on aika paljon yksin (tai vauvan kanssa), mutta kirjan lyhyys ja tiivis tahti hoitivat kyllä tuon ongelman. Uneasyn loppu oli Betsyn kannalta hyvä ja jäi kiinnostavaan kohtaan, mutta syyllisen selviäminen ja motiivit olivat hieman hassuja eivätkä aivan uskottavia. Uneasy on hieman vakavampi kirja kuin aiemmat ja Betsylle annetaan tilaa kasvaa ja pohtia itseään.

Undead-sarjan parhaita puolia ei alun jälkeen ole ollut yksittäisten kirjojen juoni. Osittain se johtuu tarinoiden lyhyydestä, mutta kokonaisuus, henkilöt ja hauska sanailu ovat pitäneet kiinnostusta yllä. Davidsonin maininta siitä, että Unworthy aloittaa uuden tarinakokonaisuuden, trilogian, herättää mielenkiinnon, mutta Unworthyn jälkeen trilogian suunta on kyllä vielä avoin. Unworthy pyörii pitkälti riiviövampyyrien hyökkäysten ympärillä ja huumoria tuodaan mukaan äitipuolen aaveen ilmestymisillä milloin minnekin. Tällä kertaa tarinan loppu kuitenkin osaa yllättää oikein kunnolla ja pitkästä aikaa nyt kaikki ei menekään hyvin. Ihan hyvä kirja ja vielä parempi lopetus saavat taas innolla odottamaan jatkoa ja seuraavat 2 kirjaa ovatkin jo lukupinossa sivupöydällä.

Undead / Queen Betsy -sarja:
Undead and Uneasy ja Undead and Unworthy Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...