sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Douglas Preston & Lincoln Child: Relic - Pendergast 1

Julkaistu 1995, 473 sivua.

Kun kerran pidän paljon Douglas Prestonin ja Lincoln Childin kirjoista ja tyylistä, niin pitää sitten tutustua myös heidän tunnetuimpaan sankariinsa, FBI:n agentti Pendergastiin. Gummerus on aloittanut sarjan suomentamisen kolmannesta osasta, jossa Pendergast nousee päähenkilöksi ensimmäistä kertaa, kahdessa edeltävässä hän on merkittävä sivuhenkilö.

Relicin tarina alkaa Amazonin alueelta Brasiliasta vuodesta 1987, jossa New Yorkin Luonnontieteellisen museon tutkimusretki on vaikeuksissa. Osa retkeläisistä on jo lähtenyt, mutta Whittlesey etsii vielä itsepintaisesti merkkejä Kothoga-heimosta ja heidän palvomastaan Mbwun-olennosta. Tutkijat saavat lähetettyä useita laatikollisia löydoksiään matkalle New Yorkiin, mutta kukaan ryhmästä ei itse pääse palaamaan kotiinsa.

Useita vuosia myöhemmin Manhattanilla Luonnontieteellisessä museossa on valmisteilla uusi suurnäyttely Taikausko, jonka tähtenä on Whittleseyn löytämä pieni Mbwunia kuvaava veistos, joka on ainoa laatuaan. Kun sitten kaksi poikaa löydetään raa-asti murhattuina museon kellarista, museon johdon ehdoton vaatimus on turvata lähestyvät suurnäyttelyn juhlalliset avajaiset. Museon tutkija Margo Green epäilee, että jutussa on takana enemmänkin ja alkaa itse selvitellä tapahtumia. Omia tutkintalinjojaan vetävät myös New Yorkin poliisikomisario Vincent D'Agosta, sekä paikalle pian saapuva agentti Pendergast FBI:n New Orleansin toimistosta. Pendergast on nähnyt vastaavia murhia aiemminkin ja kun ruumiita alkaa nytkin kertyä enemmän hänkin alkaa Margon tavoin uskoa, että murhilla on yhteys Whittleseyn tutkimusretkeen.

Relic on taas oikein hyvin rakennettua laatujännitystä Prestonilta ja Childilta. Ajan kulumisen huomaa lähinnä siinä, että museon IT järjestelmät ovat hyvin vanhanaikaisia ja melko yksinkertaisia, vihreää tekstiä mustalla ruudulla ja niin edelleen. Luottokaan järjestelmiin ei ole kovin kova, eikä juonen mukaan kuulukaan olla. Muuten tarina voisi hyvin olla nykypäivää, niin hyvin se on tehty. New Yorkin Luonnonhistoriallinen museo on tapahtumapaikkana hieno ja kiinnostava. Suurmuseon päivittäinen toiminta tulee tässä tutuksi ja on kuvattu niin tarkasti sisäpiiriläisen silmin, mutta selitys onkin se, että Preston on itse ollut töissä American Museum of Natural Historyssä, jonka nimeä on hieman muutettu kirjoihin.

Pendergast on hieman erikoinen, fiksu ja hauska hahmo ja ymmärrän hyvin miksi hän on myöhemmin päässyt oman sarjansa päähenkilöksi. Relicissä varsinkin alkuun hänen esiintymisensä ovat aika vähissä ja enemmän tilaa saavat museon työntekijät, jotka myös tutkivat tapahtumia. Pendergast sitten pääsee loistamaan enemmän loppupuolella. Prestonin ja Childin kirjoitustyyli tässä on sellainen, että lukija tietää koko ajan hieman enemmän kuin tutkijat, mutta ei läheskään kaikkea kuitenkaan. Monia asioita myös alustetaan niin huolella, että on helppo arvata, että miten jutun kanssa tulee myöhemmin käymään. Pieni ennalta-arvattavuus ei kuitenkaan haittaa, kun juoni on tarpeeksi monipuolinen ja osaa silti yllättää.

Reliciä on kirjana verrattu Jurassic Parkiin, mutta leffaversiona tämä ei ollut yhtä vakuuttava, joten kannattaa mielummin lukea kirja.

Pendergast:
  1. Relic (1995)
  2. Reliquary (1997)
  3. The Cabinet of Curiosities (2002) - Ihmeiden kabinetti
  4. Still Life with Crows (2003) - Kuoleman asetelma
  5. Brimstone - Diogenes 1 (2004) - Tulikivi
  6. Dance of Death - Diogenes 2 (2005) - Veljensä vartija (09/2012)
  7. The Book of the Dead - Diogenes 3 (2006)
  8. The Wheel of Darkness (2007)
  9. Cemetery Dance (2009)
  10. Fever Dream - Helen 1(2010)
  11. Cold Vengeance - Helen 2 (2011)
  12. Two Graves - Helen 3 (2012)
Relic Adlibriksessä.

2 kommenttia:

  1. Hei! siis onko tämä eri sarjaa oleva kirja kuin esim. "ihmeiden kabinetti" ja "tulikivi"... itse odottelen kovasta uusia suomennoksia pendergastin seikkailuista. :) englanniksi en ole kokeillut, uskon olevan aika vaikeaselkoista...?

    VastaaPoista
  2. Samaa sarjaa tämä on noiden suomennettujen kanssa, näitä kahta ensimmäistä Pendergastin sisältävää ei vaan ole (tietääkseni ainakaan) suomennettu. Gummerukselta on tulossa sarjan seuraava suomennos Veljensä vartija syyskuussa, ks esim: Bookplus: Veljensä vartija

    Tässä vielä lukunäyte Relicin alusta, että voit arvioida onko vaikeaselkoista vai ei :)

    At noon, the clouds clinging to the top of Cerro Gordo broke free and scattered. Far above, in the upper reaches of the forest canopy, Whittlesey could see golden tints of sunlight. Animals - probably spider monkeys - thrashed and hooted above his head and a macaw swooped low, squawking obscenely.

    Whittlesey stopped next to a fallen jacaranda tree and watched Carlos, his sweating camp assistant, catch up.
    "We will stop here," he said in Spanish. "Baja la caja. Put down the box."

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...