keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Charlaine Harris: The Aurora Teagarden Omnibus 2

Julkaistu 2011, 712 sivua.

Aurora Teagarden -sarjan neljä viimeistä tarinaa luettuani Charlaine Harrisin kirjoista on jäljellä enää hänen 2 ensimmäistä, yksittäistä romaaniaan 1980-luvulta ja sitten novelleja ja kokoelmia. Aurora (Roe) on nyt kolmekymppinen, varakas osa-aikainen kirjastonhoitaja pienellä kotipaikkakunnallaan Lawrencetonissa Georgiassa, lähellä Atlantaa. Roe on utelias luonteeltaan ja tutkii paikkakunnan murhamysteereitä poliisia paremmalla menestyksellä.

Dead Over Heels lähtee liikkeelle siitä, kun miehen ruumis tiputetaan pienestä lentokoneesta suoraan Aurora Teagardenin takapihalle. Roe sattuu olemaan pihallaan ottamassa aurinkoa ja hänen vuokralaisensa ja henkivartijansa Angel Youngblood ajaa nurmikkoa kun ruumis melkein tippuu tämän päälle. Kuollut mies tunnistetaan paikallisen poliisin etsiväksi Jack Burnsiksi. Jack ei ole ikinä tullut Roen kanssa toimeen ja joku syy pitää olla siihen, että hänet tiputettiin tarkoituksella juuri Roen suurelle pihalle kaupungin rajojen ulkopuolella. Muitakin outoja juttuja tapahtuu, pienempiä ja isompia, isompia ollen ne, kun parin muunkin Roen ja Angelin tutun kimppuun hyökätään.

A Fool and His Honeyn alussa paikallinen polttopuiden toimittaja saa hulluuskohtauksen Roen pihalla ja käy ilmi, että hänet on myrkytetty. Varsinainen pääjuoni kuitenkin käynnistyy siitä, kun Roen miehen Martinin sisarentytär Regina ilmaantuu heidän ovelleen pienen vauvan kanssa. Kukaan ei ole tiennyt Reginan olleen raskaana, mutta Roe ja Martin antavat hänen jäädä luokseen Youngbloodien entiseen asuntoon autotallin yläpuolella. Kauaa ei Regina kivasta asunnosta saa nauttia, koska hän katoaa ja jättää jälkeensä vauvansa, vieraan miehen nukkumassa Roen talossa sekä Reginan aviomiehen Craigin kirveellä murhattuna. Roe ja Martin lähtevät Craigin parhaaksi kaveriksi Roryksi osoittautuneen miehen kanssa tämän kotipaikkakunnalle Corithiin Ohioon selvittämään mitä siellä on oikein tapahtunut.

Last Scene Alive -kirjassa palataan osittain sarjan alkuun ja Real Murders -kirjan juonen pariin, sillä Roen ex, kirjailija Robin Crusoe palaa kaupunkiin. Hänen Real Murdersin tapahtumista kirjoittama tosielämän rikostarinansa on osoittautunut menestykseksi ja nyt siitä tehdään Hollywood-elokuvaa oikealla tapahtumapaikalla Lawrencetonissa. Robin on aiemmin tapaillut elokuvan päätähteä, eli Roeta esittävää Celia Shawta, mutta nyt hän vannoo, että se juttu on ohi ja osoittaa kiinnostusta Roeta kohtaan taas. Roe kun on taas sinkku, niin uusi suhde houkuttelee. Sitten Celia löytyy kuvauspaikalta vaunustaan murhattuna ja yrityksiä näyttää olleen useampia, joten murhaajia voi ollakin nyt liikkeellä useampia.

Poppy Done to Death -nimi viittaa Roen kälypuoleen Poppyyn, josta on tullut sukulainen vain muutamia vuosia aiemmin kun Roen äiti ja Poppyn miehen isä menivät naimisiin. Poppy on pitkän odotuksen jälkeen pääsemässä liittymään paikallisten naisten seuraan Uppity Womeniin ja tähän liittymistilaisuuteen hänen piti matkata yhdessä kälynsä Melindan ja Roen kanssa. Poppy kuitenkin perui tämän kimppakyydin ja jää lopulta ilmaantumatta koko tilaisuuteen, joten Roe ja Melinda menevät katsomaan onko kaikki kunnossa ja löytävät Poppyn murhattuna kotoaan. Poppyn avioliitto on ollut avoin, eli kummallakin puolisolla on ollut muitakin siinä sivussa, joten tutkintansa Roe aloittaa näistä suhteista.

Aurora-kirjat ovat tyyliltään kotoisia mysteereitä, joten sävy on kepeä ja Roen pikkukaupunkielämää seurataan tuttuun Harrisin tyyliin tarkkaan. Roen mukana ajellaan kaupungilla ja käydään mm kaupassa, töissä, asuntoja katselemassa, pestään hiuksia, kokkaillaan ja ollaan mukana kaikissa normaalin päivärytmin vaiheissa. Siinä sivussa Roe aina pohtii myös työn alla olevaa murhatapausta ja ratkoo sitä muiden ihmisten avulla. Roen elämää on kiva seurata ja tapaukset ovat myös ihan hyviä ja kiinnostavia, mutta muutaman ratkaisu jätti hieman toivomisen varaa.

Dead Over Heels oli muuten hyvä, mutta Roen olisi pitänyt keksiä motiivi paljon aiemmin, se oli lukijalle selvä jo pitkään. Syyllinen sitten tuli aikamoisena yllärinä ja ratkaisu ei oikein sopinut kuvioihin, se ei tuntunut uskottavalta. A Fool and His Honeyssä paikanvaihdos välillä Lawrencetonin ulkopuolelle oli kiva, mutta murhatun miehen kaveriin Roryyn tuskastuin monta kertaa ja se tietysti oli Harrisin tarkoituskin. Rory kun ei ollut ihan fiksuin henkilö ja ei vapaaehtoisesti kertonut juuri mitään tapahtumista. Koko juttu olisi voinut selvitä paljon nopeammin, jos Rory olisi ollut avoimempi ja rehellisempi, mutta toisaalta sitten ei ehkä koko sotkua ja hyvää kirjaa olisi syntynytkään :). Mutta tämä oli loppuratkaisultaankin hyvä kokonaisuus ja pidin tästä hieman enemmän kuin edellisestä.

Last Scene Aliven tarina Hollywood-leffan kuvauspaikoilla on myös mukavan erilainen. Harris tuntuu tuntevan nuokin kuviot hyvin ja lopputulos on realistisen oloinen. Mukava oli myös tavata Roen ex Robin taas uudelleen, Real Murderin jälkeen heidän juttunsa tuntuikin jääneen hieman kesken. Murhan ratkaisu oli tällä kertaa taas hieman heikompi, ainakin minun mielestäni. Motiivi oli sen verran erikoinen, että hieman jäin sitä ihmettelemään, mutta ehkä näiden Hollywood-tähtösten murhissa voi olla erilaisia tekijöitä takana. Poppy Done to Deathissa vanhojen muistelu jatkuu siten, että Roen nuori velipuoli tulee vierailulle ja häntä ei kirjoissa olekaan näkynyt sitten avausosan. Roen ja Melindan tutkiessa tapahtumia Poppyn elämästä paljastuu yllättäviä ja hyvin ikäviä puolia, mutta kirjan tyyli ja lähestymistapa pysyy silti kevyenä.

Charlaine Harris on antoi Roen tapailla muutamaa miestä sarjan aikana ennen kuin laittoi tämän menemään naimisiin jonkin verran vanhemman miehen Martinin kanssa. Martin pitäisi Roen mielellään kotona kokonaan, mutta Roe pitää kirjastonhoitajan työstään ja on siksi palannut takaisin osa-aikaiseksi vaikkei rahaa tarvitsekaan. Nyt Harris on joko halunnut viedä Roen elämää eri suuntaan tai muuten vaan kyllästynyt Martiniin, koska mustasukkaisuus ja muut asiat aiheuttavat parisuhteelle ongelmia ja Last Scene Alivessa Roe on taas sinkku. Minusta Martin oli miehenä ihan ok, se että hän oli Vietnamin sodan veteraani vaikutti hieman, koska se sai hänet tuntumaan tosi vanhalta (pitää ottaa huomioon kirjoitusvuosi). Roen existä kirjailija Robin ja poliisi Arthur ovat molemmat mukana myös näissä uudemmissa kirjoissa romanttisella mielellä, mutta minuun eivät kunnolla vedonneet ketkään näistä Roen miehistä. Eli oli aika sama, että kenen kanssa yhteen päädytään.

Aurora Teagarden -sarja
  1. Real Murders (1990)
  2. A Bone to Pick (1992)
  3. Three Bedrooms, One Corpse (1994)
  4. The Julius House (1995)
  5. Dead Over Heels (1996)
  6. A Fool And His Honey (1999)
  7. Last Scene Alive (2002)
  8. Poppy Done to Death (2003)
Dead Over Heels, A Fool and His Honey, Last Scene Alive and Poppy Done to Death sekä kokoelma Omnibus 2 Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...