perjantai 23. maaliskuuta 2012

Robert Harris: Pelkokerroin

The Fear Index
Julkaistu 2011, suomennos 2012
317 sivua.

Robert Harris on brittiläinen hieno ja monipuolinen kirjailija ja ehdoton suosikkini hänen teoksistaan on Pompeji, josta löytyy juttua esimerkiksi Ammalta. Haamukirjoittajassa Harris siirtyi kertomaan nykypolitiikan kiemuroista ja nyt Pelkokertoimessa käsittelyssä on hyvin ajankohtainen talousmaailma.

Amerikkalainen, Sveitsissä asuva päähenkilö Alex Hoffmann on aiemmin CERNissä työskennellyt nero ja nykyään huipputuottoisan hedgerahaston toinen perustaja. Hän on monien muiden joukossa kehitellyt algoritmipohjaisen tekoälyn ohjaamaan ja hoitamaan kaupankäyntiä pörsseissä. Hoffman Investment Technologies -firman toinen perustaja on Hugo Quarry, joka hoksasi Hoffmannin kehitystyön potentiaalin ja houkutteli tämän mukaansa finanssialalle.

Hoffmann on tehnyt parhaansa pysytelläkseen tuntemattomana ja poissa julkisuudesta suuresta varallisuudestan huolimatta, mutta nyt Hoffmann joutuu hyökkäyksen kohteeksi hyvin suojatussa kodissaan. Päällekarkauksen seurauksena hän lyö päänsä pahasti ja sitten alkaa tapahtua outoja asioita, muut kertovat hänen tehneen asioita, joista Hoffmannilla ei itsellään ole mitään muistikuvaa. Hoffmannia alkaa epäilyttää, että onko hänessä olla jotain pahasti vialla vai yrittääkö joku tosissaan tuhota hänet ja hänen menestyksensä.

Pelkokerroin kertoo noin vuorokauden mittaisesta ajanjaksosta 6.5.2010 ja tuosta päivästä mukaan otetut tapahtumat maailmalta ovat suurelta osin todellisia, brittien vaaleista Kreikan mellakoihin ja markkinoiden käyttäytymiseen. Kirjan henkilöt ovat pääasiassa Hoffmann vaimoinen ja tämän yrityksen väki, muutamia poliiseja, asiakkaita ja muita sivuhenkilöitä piipahtaa myös mukana. Nämä kuitenkin jäivät kaikki aika etäisiksi ja en juuri kiintynyt heistä kehenkään erityisesti. Mukavaa oli se, että Harris tarjoaa tarinassaan myös pienen vilauksen varakkaiden veropakolaisten elämästä Sveitsissä, tosin kriittisellä sävyllä.

Tällä kertaa Harris keskittyy hyvin vahvasti finanssiympyröihin ja lukijan olisi hyvä olla edes jokseenkin kiinnostunut aiheesta. Pelkokerroin vastaa Haamukirjoittajaa siinä, että tälläkin kertaa valittu aihepiiri valtaa tarinasta pääosan ja vauhdikkaat jännärielementit jäävät hieman sivuosaan. Tämä ei tietysti ole ongelma kiinnostuneille, mutta perusjännäriä hakevan on asia hyvä tiedostaa. Huippunopea algoritmikauppa on kyllä sinänsä hyvä ja ajankohtainen aihe ja tämä on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiä viime vuosina. Helsingin pörssin vaihdosta noin puolet lienee tätä robottikauppaa. Hoffmannin firma muuten ainakin tuona yhtenä päivänä tienaa shorttaamalla, eli rahastaa kurssilaskulla myymällä lainattuja osakkeita ja ostamalla ne myöhemmin takaisin halvemmalla. Tämäkin tapa tienata muiden menetyksillä on aiheuttanut arvostelua julkisuudessa.

Kokonaisuutena kirja oli hyvä ja minä pidin tästä, mutta miinusta tuo se, että pääasioiksi nousevat niin vahvasti tekniikka ja talous ja ihmiset jäävät sivuosaan. Sävy on kylmän analyyttinen, joten lisäpanostus hahmoihin ja inhimillisyyteen olisi tehnyt tarinalle hyvää. Kirjassa on myös koko ajan läsnä kriittinen pohjaväre heti alun Hoffamannin tyhjästä luksuselämästä lähtien. Ehkä tämän onkin tarkoitus olla jonkinlainen herätys nykymaailman menoa vastaan.

Robert Harris:
  • Fatherland (1992) - Kolmannen valtakunnan salaisuus (1992)
  • Enigma (1995) - Enigma: Suuri sotasalaisuus (1996)
  • Archangel (1999) - Arkkienkeli (2000)
  • Pompeii (2003) - Pompeji (2005)
  • Imperium - Cicero 1 (2006) - Imperium (2007) - Rooma I
  • The Ghost (2007) - Haamukirjoittaja (2008)
  • Lustrum (aka Conspirata) (2009) - Cicero 2 - Salaliitto (2010) - Rooma II
  • The Fear Index (2011) - Pelkokerroin (2012)

1 kommentti:

  1. Kiinnostava analyysi. Kiitos!

    Aloitin juuri englanninkielisen The Fear Index'n lukemisen ja halusin nähdä kuinka sitä on arvosteltu. Luin joulun aikaan Haamukirjoittajan ja siitä jäi halu tutustua muihin tekijän kirjoihin. Valitettavasti vanhempia kirjoja on vaikea saada millään kielellä (suomi, ruotsi, englanti)sen koommin kirjastosta kuin kirjakaupastakaan. Nettikaupoista niitä varmasti löytää helposti.

    Mutta ensin pelon maailmaan joka on alkanut jo koukuttavasti!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...